Rakousko

>> Dobré víno je dobrý přítel,

když s ním dovedeme zacházet <<

- William Shakespeare -

Rakousko je zemí s vinařskou historií sahající téměř 5000 let do minulosti. Vinná réva byla na území přinesena s příchodem keltských kmenů. Většího rozšíření se dočkala až s rozmachem Římské říše. Ve středověku se o její pěstování starala církev, která ji vysázela podél toku Dunaje. S příchodem piva, které se stalo národním nápojem v sousedním Německu, byla výroba vína omezena, ale už za vlády Marie Terezie a následně jejího syna, císaře Josefa II., se opět dostala do popředí zájmu. Toto období bylo zároveň základem pro mladé víno Heurigen, u nás známé pod pojmem „burčák“. Poslední výraznou etapou pro výrobu vína v Rakousku bylo období po 2. světové válce, kdy se začaly využívat moderní technologie a mnoho postupů se tak zjednodušilo.1

 

V současné době je v Rakousku vinná réva pěstována na 51 000 ha půdy, a to převážně v jeho východní a jihovýchodní části. „Rakousko je přehledně uspořádanou vinařskou zemí. Vinařský zákon definuje čtyři regiony – Weinland Österreich, Steirerland, Wien a Bergland Österreich. Celkově se v rakouských vinařských regionech nachází 19 oblastí. Každá z nich má specifické klimatické a půdní podmínky. Tyto podmínky způsobují jedinečný charakter vín v jednotlivých vinařských oblastech.“2 Místní produkce se věnuje hlavně bílým vínům, která tvoří 70% celkové výroby. Nejrozšířenější odrůdou je Grüner Veltliner (Veltlínské zelené), z červených vín pak Zweigelt.

 

1 GuteKueche: Weingeschichte: Österreich. [cit. 26.4.2008]

2 Rakouská vína.cz: Rakousko – země vína. [cit. 26.4.2008]